wtorek, 26 czerwca 2018

Hotelarze i restauratorzy w Polsce spodziewają się najlepszego sezonu wakacyjnego od kilku lat

Wakacje rozpoczęły się na dobre, a przedstawiciele sektora HoReCa są w
najlepszych nastrojach od początku 2015 roku. Odczyt „Barometru EFL" 
dla tej grupy w II kwartale br., który wyniósł 65,1 pkt., był najwyższy
od początku realizacji badania. O tym, że restauratorzy i hotelarze
spodziewają się gorącego sezonu wakacyjnego, świadczą prognozy
sprzedaży. Aż 55 proc. zarządzających obiektami
hotelarsko-gastronomicznymi liczy na wzrost zamówień na ich usługi.

- Na największe obroty branża HoReCa, czyli rynek usług hotelarskich i
gastronomicznych, wchodzi w czasie sezonu letnio-wakacyjnego, który w
Polsce rozpoczął się na dobre. Wiele wskazuje na to, że po jak się
wydawało, rekordowych latach 2016-2017, tegoroczny zakończymy z jeszcze
większym sukcesem. Jak wynika z raportu BIG InfoMonitor oraz BIK
„Sytuacja na rynku hotelowym. Pełne obłożenie", liczba gości obiektów
hotelowych w tym roku może zbliżyć się do niemal 26 mln, podczas gdy w
2017 roku wyniosła nieco nad 24 mln. Ręce zacierają również
restauratorzy, gdyż zwiększony ruch turystyczny oznacza więcej
odwiedzających prowadzone przez nich resturacje i kawiarnie – mówi
Radosław Kuczyński, Prezes EFL.

HoReCa przybrała najoptymistyczniejsze barwy

W II kwartale 2018 roku subindeks „Barometru EFL" dla branży HoReCa
wyniósł 65,1 pkt. Jest to wynik dużo lepszy niż kwartał temu (+5,7 pkt.)
i rok temu (+6,6 pkt.). Należy zauważyć, że jest to najwyższy wskaźnik
dla tej grupy przedsiębiorców od początku realizacji badania, czyli od
stycznia 2015 roku. Co więcej, pomiar dla HoReCa na II kwartał tego roku
jest też najwyższym wynikiem wśród wszystkich badanych sześciu branż.

Restauratorzy i hotelarze liczą na gorący sezon

Bardzo wysoka wartość wskaźnika wynika z przewidywanego poziomu
sprzedaży. Aż 55,3 proc. firm z branży HoReCa spodziewa się wzrostu
zamówień w najbliższych miesiącach, tylko co jedenasta oczekuje spadku
sprzedaży. To też są najlepsze wyniki w historii badania. Za planowanym
wzrostem sprzedaży idzie prognozowana poprawa płynności finansowej firm
działających w branży gastronomiczno-hotelarskiej. 4 na 10
przedsiębiorców spodziewa się poprawy w tym obszarze. Jest to związane
ze specyfiką branży, w której obowiązują krótkie terminy płatności za
usługi.

Skąd tak optymistyczne prognozy restauratorów i hotelarzy? – Coraz
więcej Polaków zamiast wyjeżdżać do popularnych w ostatniej dekadzie
lokalizacji takich jak Tunezja, Egipt, czy Turcja, decyduje się na
wakacje w kraju. Po drugie, sektor HoReCa jest jednym z największych
beneficjentów rządowego programu 500+. Wzrost realnego dochodu
gospodarstw domowych powoduje, że nie tylko rośnie konsumpcja prywatna,
ale spora część wydatków trafia własnie do kieszeni przedsiębiorców z
branży gastronomicznej – mówi Prezes EFL.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz